2015. november 24., kedd

Fürj nyúzása.



                       Fürj nyúzása.




Ha nincs időnk, kedvünk a tollazásra, vagy nem szeretjük a bőrt, akkor a szárnyasokat egyszerűen meg is nyúzhatjuk.
Az alábbiakban egy fotósorozattal szeretném ezt az egyszerű műveletet bemutatni, ilyen módon járhatunk el valamennyi baromfinál.
A hanyatt fektetett madár bőrét, a hasa felett, két ujjunkkal összecsippentjük.  



Jobb kezünkkel, késünkkel a hasfalat felvágjuk, ügyelve hogy a vágás ne legyen mély, nehogy a beleket megsértsük, és ezzel beszennyezzük a húst. Ilyen kis madár esetében a bőr vékony, könnyen szakad, ezért kés nélkül, egyszerűen a kezünkkel is feltéphetjük a bőrt.



Az ilyen kis madár csupasz lábain nincs mit enni, ezért ezeket levágjuk és legalább  nem zavar a nyúzásban. A tollas bőrt könnyen lefejtjük a madárról.


Most felvágjuk a hasfal bőrét és kivesszük a belsőséget.



Ügyeljünk a májra. Az epehólyagot óvatosan távolítsuk el. 


A zúza ugyan kicsike de érdemes megtisztítani és az ételbe belefőzni.



A zúzát keresztben felvágjuk.
kiforditjuk.



A benne talált magvakat, növényi maradványokat lesöpörjük, majd a belső elszarusodott sárga színű laphámréteget lefejtük a húsról. Ez a réteg a frissen vágott állat zúzájáról könnyen leválik.



A szennyeződéseket lemossuk róla.



A test többi részét elképzeléseink szerint tovább daraboljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése